En dag på förskolan

För att göra varje dag glädje- och upplevelsefylld med chans för utveckling och lärande observerar vi och lyssnar in vad barnen är intresserade av. Under montessoripassen kan barnen vid ett arbete komma att ställa frågor där de söker mer och djupare kunskap i ett ämne, med dessa frågor skapar vi tillsammans med barnen olika teman som vi fördjupar oss i under terminen.

Under vårterminen 2021 kommer vi utifrån ett intresse hos många barn kring djur som lever i havet fokusera på havet som temaområde. Vi kommer tillsammans med barnen ”dyka ner i havet” för att se vad som lever där men vi kommer även prata om viktiga frågor kring miljö och hållbar utveckling. Varför ska vi vara rädda om våra hav och vad händer när vi skräpar ner i haven?

Vi kommer efter arbetet med havet gå vidare till att undersöka Luft och Land. Framåt våren kommer barnen tillsammans med vår kokerska Hanna att få vara delaktiga i skapandet av vår köksträdgård. Där de kommer få förodla grönsaker, plantera och sköta om dessa tills det är dags att skörda och se vad vi för fantastiska smaker som gömmer sig i dessa grönsaker och vad för olika goda maträtter vi kan skapa med dem.

Andra teman som vi arbetar med är vår skördevecka, där vi efter temaarbete kring odling, frukter och grönsaker avslutar med en skördefest där barnen får möjlighet att bidra med sin favoritgrönsak eller frukt. Även Nobelveckan, då pratar vi om den berömde uppfinnaren Alfred Nobel och prövar massa spännande experiment. En mycket populär vecka som avslutas med Nobelfest med medaljutdelning, trerätterslunch och wienervals.

 

Hur en dag på förskolan kan se ut:

 

6.30  förskolan öppnar

7.30-8.30  är vi ute på gården, 

8.30 - 10.30 montessoripass där barnen arbetar med vårt material i montessorirummet

10.30 - 11.30 samling och lunch

11.30-13.30 lek ute på gården

13.30 - 14.30 läsvila och mellanmål

14.30- 16.00 lek inne

16.00-17.00 lek med stängning ute på gården

 

 En dag i veckan är vi ute hela förmiddagen, då packar alla barn sina ryggsäckar med en liten matsäck och så ger vi oss iväg för lek och äventyr i någon av skogarna i våra närområden.    

130A1186.jpg